Familie Verbeek
Frans Verbeek runt samen met zijn ouders een biologische varkenshouderij in Woudenberg. Twee jaar geleden maakten ze de omslag van een grootschalig vermeerderingsbedrijf met 1200 zeugen naar een gesloten biologisch bedrijf met 115 zeugen en 1000 vleesvarkens. Een goede keus volgens Frans: “Ik ben meer buiten, het werken met de dieren is leuk en een stuk rustiger dan het eerst was. Ik ben een tevreden ondernemer.”
Naast het werk op de boerderij met zijn ouders maakt Frans ook echo’s bij drachtige zeugen en geiten. Hier heeft hij veel contact met andere (bio) boeren. Ook heeft hij in het verleden gewerkt bij verschillende gangbare varkensbedrijven in de buurt. “Ik vond het heel leuk werk, maar niet voor m’n hele leven. We moesten altijd met 3 à 4 man echt doorpoten bij ons thuis, er moest veel werk verzet worden. Als je het vergelijkt met bio is het nu een stuk rustiger en makkelijker te behappen.”
De overstap naar biologisch heeft de familie helemaal zelf gedaan, van stallen verbouwen tot elektriciteit. “De transitie naar biologisch was een uitdaging, maar samen met mijn ouders, broers en een vaste medewerker hebben we in tien maanden tijd alles kunnen realiseren.” Zo zijn er verschillende schuren weggehaald om een uitloop te kunnen creëren en zijn de putten dichtgemaakt. Ook kunnen de zeugen de wei in. “De gangbare Deense zeugen hadden we meegenomen naar de biologische bedrijfsvoering maar beviel niet goed. Nu hebben we een ander ras zeug (topigs 50) deze is rustiger van karakter.”
Dierenwelzijn en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij Frans en zijn familie. De drie R’s staan centraal: rust, reinheid en regelmaat. De dieren krijgen voldoende stro zodat ze lekker kunnen liggen. Ook krijgen ze een gevarieerde voeding. “We hebben 8 hectare grond met bloemrijke akkerranden aangelegd en agrarisch natuurbeheer, onder andere weidevogelbeheer met nat en dras en winter voerage akkers voor het wild. Zodat het wild voer heeft in de winter” De stromest en drijfmest van de varkens gaat naar een akkerbouwer in de polder. Een vruchtbare samenwerking dus.
Ook werkt Frans nauw samen met De Groene Weg. “De Groene Weg is de grootste speler op de bio markt. De samenwerking verloopt goed en hij waardeert vooral de interactieve leveranciersvergaderingen “Fijn dat we op de hoogte worden gehouden van wat er in de markt speelt. Op het gebied van de overheid, maar ook afnemers zoals supermarkten.”
Voor Frans is het boerenleven een bron van vrijheid en voldoening, ook zijn vriendin heeft plezier in. ” Er zijn zoveel mooie aspecten van het werken en leven op de boerderij. Je bent altijd thuis, er is altijd aanloop en je bent altijd met dieren bezig. Dat vind ik hartstikke leuk,” vertelt hij enthousiast. Hoewel hij nog geen kinderen heeft, ziet hij de voordelen van het boerenleven voor een gezin. “Als je later kinderen hebt, hoef je ze niet naar de opvang te brengen. Papa is gewoon thuis.”