NL
en
Menu

Gerben Kool

boerenportret Gerben en Dirk Kool
Biologische varkens- en rundveehouderij in Linschoten

Midden op het groene landgoed Linschoten vind je de Adriana-Hoeve. Daar wordt al vanaf 1987 biologisch geboerd met koeien en varkens. Tegenwoordig is de boerderij van Gerben Kool. Hij woont er samen met zijn vrouw Lisa en hun twee kinderen.

“Mijn vader koos voor biologisch omdat dat beter bij hem en de boerderij paste. Hij had namelijk behoorlijk wat meer grond dan dieren. Daarnaast vond hij de manier van boeren gewoon veel mooier.” Vader Dirk schakelde in 1987 met zijn koeien om naar biologisch en een paar jaar later volgden de varkens. “Zelf ben ik dus opgegroeid met de biologische manier van boeren. En dat past helemaal bij mij. Je bent lekker veel buiten en boert wat meer met hart voor de natuur. Ik zou dus niet anders meer willen!”

Mooie samenwerking
Gerben houdt ervan om tussen de dieren te lopen en ze te verzorgen. “Het is een uitdaging om de dieren een zo gezond mogelijk leven te bieden. Maar ik vind het super om te doen.” Maar hij doet het niet allemaal alleen. “Lisa helpt bij heel veel werkzaamheden en mijn vader ook. Die hulp is erg welkom!” Gerben richt zich voornamelijk op de varkens en zijn vader voert de koeien elke dag. Het melken van de koeien doen ze samen. “Een mooie samenwerking binnen onze familie dus. Ik ben blij dat het zo kan.”

boerenportret Gerben en Dirk Kool
Samenspel tussen twee takken

“Veel boeren kozen er de afgelopen jaar om zich op één tak te gaan focussen. Dat is natuurlijk in verschillende aspecten makkelijker en soms handiger, maar voor ons niet”, vertelt Gerben. “Voor ons is het houden van biologische koeien én varkens een gouden combi. Het zorgt voor afwisseling in ons werk, maar daarnaast versterken de takken elkaar ook.” Ze gebruiken de varkensmest op de grasakkers, waarvan ze het gras aan de koeien voeren. “En hebben we een keer hooi dat de koeien niet zo graag lusten? Dan gaat het gewoon naar de varkens. Superhandig dus!”

De Groene Weg
De samenwerking met De Groene Weg bevalt Gerben goed. “De Groene Weg vervult echt een ketenfunctie. We zijn altijd verzekerd van de komst van nieuwe biggen en ook dat onze varkens altijd worden afgenomen. Wat dat betreft worden we helemaal ontzorgd.” Daarnaast verkopen Lisa en Gerben ook hun eigen vlees. “Gewoon als extraatje. Dat doet Lisa vanuit de kelder in de boerderij. Net zoals de hele boerderij is het een ruimte met geschiedenis. Vroeger werd hier de kaas opgeslagen. Tegenwoordig verkopen we ons eigen, traceerbare vlees!”

Toekomst
“Ook al zijn we erg tevreden met hoe alles nu loopt, we houden natuurlijk altijd plannen voor de toekomst. Op dit moment werken we veel samen met akkerbouwers. In ruil voor onze biologische mest krijgen we biologisch voer terug.” Toch zou Gerben het graag allemaal wat dichter bij huis hebben. “Op die manier worden we wat meer zelfvoorzienend. Dat scheelt tijd én het past bij de biologische gedachte.”