NL
en
Menu

Families Rouwhorst en Hahné

boerenportret families Rouwhorst en Hahne met modderpoel
Biologische varkenshouderij in Mariënvelde

De varkens op de biologische boerderij van de families Rouwhorst en Hahné genieten volop van het buiten zijn. In de buitenuitlopen baden de dieren in de zon. En in het weiland verderop nemen een aantal knorrende zeugen een duik in de modderpoel. “Met onze keuze voor biologisch hebben we er naast gelukkige varkens ook een heleboel andere dieren op de boerderij bij gekregen.”

Henk en Ria Rouwhorst dragen samen met hun dochter Nancy en schoonzoon Mark Hahné de zorg voor de biologische boerderij met 270 zeugen en 500 vleesvarkens. Waarom biologisch? Henk is er helder in. “Ik vind dat we de natuur meer z’n gang moeten laten gaan. We zijn gewend om alles wat niet in ons straatje past te bestempelen als onkruid. En dat onkruid moet weg. Die werkwijze stond de boer uit Mariënvelde niet meer aan. “In mijn jonge jaren heb ik veel kunstmest gebruikt. Maar ik zag dat de weidevogels er niet blij van werden. Een heleboel kruiden en planten – en daarmee een voedingsbron voor veel dieren – groeiden niet meer. Het was tijd voor verandering.”

Naast de biologische varkens heeft de familie ook 28 hectare biologische akkerbouw met granen voor de varkens. “We gebruiken het graan en stro als voer en strooisel voor de dieren. Ongeveer 30 procent van het varkensvoer komt van eigen grond. Een mooie kringloop.”

 

boerenportret familie Rouwhorst en Hahne

“Wij laten de natuur ‘gewoon’ haar gang gaan en dat levert heel veel moois op.”

Het verwerken van eigen granen voor varkensvoer zorgt ervoor dat de eigen oogst optimaal kan worden benut en het drukt de kosten. Bovendien zorgt het voor rust en stabiliteit in het eten van de dieren. “De samenstelling van het graan dat we op eigen grond telen blijft immers gelijk, ze hoeven dus alleen te wennen aan het voer van de veevoederleverancier dat bij elke levensfase verandert.” Ook verwerken Henk en Mark al enige tijd hun eigen granen tot mengvoer. “En we overwegen om onze graanteelt te combineren met veldbonen, met een hoger eiwitgehalte. Zo blijven we continu bezig om onze varkens van de beste kwaliteit voer te voorzien.”

 

Niet alleen de varkens genieten van wat er groeit en bloeit op de boerderij. Waar Henk ooit weidevogels zag verdwijnen, zijn er – sinds ze biologisch boeren – verschillende andere dieren bijgekomen. “Omdat we nu geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken, groeit er weer van alles. Dat trekt veel insecten en andere dieren aan. Ik zeg altijd: ieder leven heeft een functie. Vrijwel altijd is het ene leven een voedselbron voor het andere. We kunnen dus niet zonder elkaar.” Zo dient de boerderij van de familie als leefruimte voor tientallen zwaluwen en twee soorten uilen. “Ook zitten er op 200 meter afstand van ons erf drie buizerd-broedparen en torenvalken”, vult Mark aan. “Zij brengen elk jaar hun jongen in onze omgeving groot. Wij laten de natuur ‘gewoon’ haar gang gaan en dat levert heel veel moois op.”

Het moois van biologisch deelt de familie graag met anderen. “Onze boerderij is gelegen aan een relatief rustige weg met een fietspadennetwerk”, vertelt Mark. “We zien geregeld mensen de varkens in de modderpoel bewonderen, vanaf het bankje dat we daar geplaatst hebben. Zo maken we goede reclame voor de biologische sector!”